Essentiële oliën / dōTerra

In en buiten mijn massagepraktijk maak ik regelmatig gebruik van essentiële oliën. Ook wel etherische olie genoemd. Dit zijn natuurlijke bestanddelen die uit planten, zaden, wortels, bloemen en andere delen van planten worden gehaald. Deze bestanddelen hebben een zeer sterke geur en zijn dan ook zeer geconcentreerd. Iedereen heeft wel eens genoten van de geur van vers geplukte lavendel of van een bloeiende roos. Dan heb je dus al eens de geur van essentiële olie ervaren.
Vroeger werden deze oliën veel gebruikt in verschillende culturen vanwege hun vermeende medicinale en therapeutische krachten. Nu laten wetenschappelijke studies en trends zien dat het meer holistisch en een alternatieve zelfzorg in de gezondheidszorg is, waarbij de diepe voordelen van essentiële olie voor onze gezondheid steeds meer wordt bevestigd.

Sommige olie word verkregen door persing, sinaasappel of citroen olie een goed voorbeeld. Deze olie komt voort uit de schil en deze schillen worden geperst en opgevangen, maar de meeste oliën worden verkregen door stoomdestillatie.
Pure onversneden essentiële olie is doorzichtig en kan variëren van kleur. Van helder tot intens blauw.

Essentiële olie kan absoluut niet gezien worden als vervanging van de reguliere geneeswijze.
Veel essentiële oliën kunnen door hun specifieke werking worden ingezet als geneesmiddel of te voorkoming van lichamelijke ongemakken. Door de combinatie van de geneeskrachtige en specifieke geur kan een olie een goede werking hebben op je gemoedstoestand. Elke olie heeft op het lichaam een andere in- en uitwerking, waardoor het accent kan liggen op het voorkomen van problemen of juist het verminderen van problemen, maar het kan sommige problemen ook zeker genezen.

Etherische oliën worden toegepast omdat ze de emotionele en fysieke welzijn bevorderen. Ik werk met essentiële oliën van dōTERRA en deze kunnen op een heel breed vlak worden ingezet als enkelvoudige olie maar ook als samengestelde olie.

Etherische oliën worden meestal op verschillende manieren gebruikt:

  • Aromatisch, waarbij de geur via een diffuser in de ruimte wordt verspreid
  • Direct aangebracht op de huid, met of zonder massageolie
  • Inwendig, waarbij de olie wordt ingenomen
  • Verwerkt in voeding

Geuren hebben een invloed op ieder zijn lichaam en emoties. Geuren stimuleren de hormonen en beïnvloeden processen in ons lichaam. Aroma therapie is gebaseerd op het prikkelen van voorspelbare reacties van het lichaam en dan specifiek op de zintuiglijke prikkels. Bepaalde essentiële oliën die door een diffuser worden gebruikt werken zeer stimulerend terwijl andere juist meer kalmerend en rustgevend werken. Daarnaast heeft het emotionele voordelen kan een diffuser met essentiële olie ook de lucht zuiveren en ongewenste geuren doen verdwijnen.
Doordat pure oliën een natuurlijke samenstelling heeft is deze veilig om direct op de huid te gebruiken en worden ze ook snel opgenomen door de huid.
Sommige essentiële oliën kunnen ook als voedingssupplement worden gebruikt, maar doe dit alleen als het duidelijk op het etiket vermeld staat.

Wil je zelf aan de slag met deze oliën, maak een account aan via deze link.

Scroll naar boven